مرکز مشاوره آگاهان
مرکز مشاوره آگاهان
تیپ شخصیتی

تیپ‌های شخصیتی A و B

 شما به کدام تیپ شخصیتی نزدیکتر هستید ؟!

  تیپ شخصیتی، یکی از انواع تقسیم‏‌‌بندی‏‌های شخصیت که در دوره‌‏های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این تقسیم‌بندی اولین بار توسط دو پزشک متخصص قلب به نا‌م‏های‏ «می یرفریدمن»و«ری روز نمن» ارائه شد. شخصیت‏های نوع A افرادی پرمشغله، عجول، بسیار وظیفه ‏شناس، کاملا رقابتی، مصرّ در کار و احتمالا افسرده و عصبانی هستند. در مقابل افراد نوع B اشخاصی خونسرد، دارای نگرش متعادل به زندگی‏ و محیط، دارای اعتماد به نفس بیشتر، دارای مشغله کمتر، اصرار کمتر در انجام کار و تمایل کمتر به وقت‏ شناسی هستند. به عنوان مثال، تحقیقات انجام شده توسط کارار، پلاسین، ایوانز در سال 1987 در مورد رانندگان اتوبوس هندی و آمریکایی نشان داد که‏ رانندگان اتوبوسی که دارای الگوی رفتاری A می‏باشند، دارای هیجان‏ بیشتری بوده و آمار تصادفات آنها بیش از الگوی رفتاری نوع B می‏باشد.     می‌‏توان از این تقسیم‌بندی شخصیت، برای تشخیص نوع شخصیت مدیران هم استفاده کرد. مطالعه‌ه‏ای که در ایالات متحده انجام شده نشان می‏دهد که 60 درصد مدیران نمونه‏‌گیری شده دارای شخصیت نوع A بوده‏‌اند و تنها 12 درصد مدیران دارای شخصیت نوع B بوده ‏اند.
 
به طور کلی ما از نظر خصوصیات شخصیتی وابسته به دو تیپ A یا B هستیم.
  افرادی که ویژگیهای شخصیتی مانند: استبداد، حمایت‌کنندگی، احساساتی، تحمل ابهام، دلواپسی، نیاز شدید به پیشرفت، خشونت، پرانرژی، رقابت‌جو، جاه‌طلب، بی‌حوصله و ستیزه جو و … را دارا هستند، به عنوان تیپ A مطرح می‌شوند.
روان‌شناسان تیپ شخصیتی A را به عنوان افراد پیچیده احساساتی تعریف می‌کنند که در کسانی می‌توان مشاهده نمود که همواره در یک حالت تهاجمی در کشمکش هستند و برای رسیدن به هدف با افراد و عوامل دیگر مقابله می‌کنند.  و در مقابل شخصیت‌هایی که آرام ، صبور و میانه رو هستند، به عنوان تیپ B مطرح می‌شوند.
نتایج تحقیقاتی که برای روی انواع شخصیت‌ها صورت گرفته نشان می‌دهد که تیپ A همبستگی بالایی با فشار عصبی و خطرات جسمی ناشی از آن دارد. کارکنان تیپ شخصیتی A فشار شغلی قابل ملاحظه ای را تحمل می کنند، این افراد کسانی هستند که :
1- ساعتهای طولانی تحت فشار عصبی وقت و حجم زیاد کار فعالیت می‌کنند.
2- معمولاً کار را شبها و در اوقات تعطیل به خانه می‌آورند و قادر به استراحت نیستند.
3- مرتباً خود را مقایسه می‌کنند و استانداردهای بالای بهره‌وری را برای خود منظور می‌دارند.
4- آنها بیشتر به وسیله شرایط کار سرخورده می‌شوند، از کارهای دیگران خشمگین می‌گردند و مورد سوء تفاهم روسای خود قرار می‌گیرند.
نتایج یک تحقیق در آمریکا نشان داده است که 60 درصد مدیران نمونه‌گیری شده تیپ A و 12 درصد تیپ B هستند.
تفکر عموم بر این است که افراد تیپ A آمادگی بیشتری نسبت به بدترین نتایج فشار عصبی یعنی حمله های قلبی دارند.
یک پزشک محقق اخیراً اشاره کرده که افراد تیپ A احتمالاً عمر مفیدشان طولانی‌تر است. او اظهار داشته که : کار آلوده بودن، همیشه عجله داشتن، متعرض بودن به دیگران، لزوماً چیز بدی برای قلب نیست. آنچه برای قلب مضر است این است که میزان بالایی خصومت و عصبانیت داشته باشید و هنگامی که با افراد روبه رو می شوید زحمت پنهان کردن آن را به خود ندهید. البته این ادعا که افراد تیپ A، عمر طولانی‌تری دارند، توسط شواهد و بررسی‌های علمی تأیید نشده است.
 

چگونه تیپ A را از تیپ B تشخیص دهیم؟

باید توجه داشت که هر کدام از تیپ های شخصیتی A و B دارای ویژگیهای خاص خود هستند. که با توجه به آن می توان، تیپ A را از تیپ B تشخیص داد. در ادامه به ویژگیها و نیم رخهای شخصیتی تیپهای A و B اشاره می کنیم:
1- تیپ A همیشه در حال حرکت است، در حالی که تیپ B نگران وقت نیست.
2- تیپ A سریع راه می رود، اما تیپ B صبور است.
3- تیپ A سریع می خورد، اما تیپ شخصیتی B به آرامی و با آرامش کامل غذای خود را میل می نماید
4- تیپ A سریع حرف می زند و مکالمه تند دارد، اما تیپ B لاف نمی زند و کند سخن می گوید.
5-لحن کلام تیپ A شدید است، اما تیپ B لحن کلام ملایمی دارد.
6- کیفیت کلام تیپ A زمخت، محکم و کوتاه است، در حالی که کیفیت کلام  تیپ B یکنواخت است.
7- تیپ شخصیتی A بی صبر است و پاسخ آنی به سئوالات می دهد، اما تیپ B صبور است و پیش از پاسخگویی به سئوالات مکث می کند.
8- تیپ A دو کار را با هم انجام می دهد، اما تیپ B از عهده انجام تنها یک کار برمی آید.
9- تیپ A آه فراوان می کشد، اما تیپ B به ندرت آه می کشد.
10- حرکات چهره تیپ A کشیده، خصمانه و ابروها درهم است، اما تیپ B چهره ای آرام و دوست داشتنی دارد.
11- تیپ A در حال بازی به برد و باخت فکر می کند، اما تیپ B برای تفریح بازی می کند نه پیروزی.
12- تیپ A زمان فراغت ندارد، اما تیپ B بدون احساس گناه می آساید و تحت فشار پایان وقت نیست.
13- تبسم تیپ A در گوشه لب است، اما تیپ B تبسم گسترده دارد.
14-خنده  تیپ A خشک است، در حالی که تیپ B خنده ای نرم، لطیف و خوش آیند دارد.
15-ذهن  تیپ A با ارقام پر است، اما تیپ B سعی در به خاطر سپردن  اعداد و ارقام نمی کند.
16- تیپ A موفقیتها را با کمیت اندازه گیری می کند، اما تیپ B کیفیت را مدنظر دارد.
17- تیپ A انگلشتان خود را زیاد فشار می دهد، اما تیپ B به ندرت این کار را انجام می دهد.
18- تیپ شخصیتی A اغلب در تلاش برای تسلط به طرف مقابل است، اما تیپ B به ندرت این کار را انجام می دهد
19- تیپ A به طور مداوم، در فشار کمبود وقت است، اما تیپ B هرگز عجله ندارد.
20- تیپ A از کار خود رضایت ندارد و برای طی کردن درجات بالا تلاش می کند، در حالی که تیپ B از کار خود راضی است.

علاوه بر ویژگی هایی که برای تیپ های شخصیتی A و B برشمردیم، خصوصیاتی دیگری نیز می توان برای هر کدام از تیپ های شخصیتی، نام برد؛ به عنوان مثال تیپ A روحیه تهاجمی دارد، رقابتی است و به استقبال خطر می رود. و تیپ B میانه رو است و کمتر با کسی دشمنی می کند و کمتر دست به ریسک می زند.  

  

توضیحات تکمیلی در مورد تیپ های A و B

به طور کلی ما از نظر خصوصیات شخصیتی وابسته به دو تیپ A و B هستیم. افرادی که ویژگیهای شخصیتی مانند: استبداد، حمایت کننده، احساساتی، تحمل ابهام، دلواپسی، نیاز شدید به پیشرفت، خشونت، پرانرژی، رقابت جو، جاه طلب، بی حوصله و ستیزه جو و … را دارا هستند، به عنوان تیپ A مطرح میشوند. روانشناسان شخصیت تیپ A را به عنوان افراد پیچیده احساساتی تعریف میکنند که در کسانی میتوان مشاهده نمود که همواره در یک حالت تهاجمی در کشمکش هستند و برای رسیدن به هدف با افراد و عوامل دیگر مقابله میکنند و در مقابل شخصیت هایی که آرام ، صبور و میانه رو هستند، به عنوان تیپ B مطرح میشوند. نتایج تحقیقاتی که برای روی انواع شخصیت ها صورت گرفته است، نشان میدهد که تیپ A همبستگی بالایی با فشار عصبی و خطرات جسمی ناشی از آن دارد.

   کارکنان تیپ شخصیتی A فشار شغلی قابل ملاحظه ای را تحمل میکنند، این افراد کسانی هستند که :ساعتهای طولانی تحت فشار عصبی وقت و حجم زیاد کار فعالیت میکنند و معمولاً کار را شبها و در اوقات تعطیل به خانه می آورند و قادر به استراحت نیستند ؛ مرتباً خود را مقایسه میکنند و استانداردهای بالای بهره وری را برای خود منظور میدارند. همچنین آنها بیشتر به وسیله شرایط کار سرخورده میشوند، از کارهای دیگران خشمگین میگردند و مورد سوء تفاهم روسای خود قرار میگیرند. نتایج یک تحقیق در آمریکا نشان داده است که 60 درصد مدیران امارگیری شده تیپ A و 12 درصد تیپ B هستند. تفکر عموم بر این است که افراد تیپ A آمادگی بیشتری نسبت به بدترین نتایج فشار عصبی یعنی حمله های قلبی دارند.
   یک پزشک محقق اخیراً اشاره کرده که افراد تیپ A احتمالاً عمر مفیدشان طولانی تر است ؛ او اظهار داشته که : کار آلوده بودن، همیشه عجله داشتن، متعرض بودن به دیگران، لزوماً چیز بدی برای قلب نیست اما آنچه برای قلب مضر است این است که میزان بالایی خصومت و عصبانیت داشته باشید و هنگامی که با افراد روبه رو میشوید زحمت پنهان کردن آن را به خود ندهید.

منبع: میگنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *